27 Eylül 2014 Cumartesi



Merhaba Arkadaşlar,

Bugün sizinle belkide Java dünyasının en yararlı icatlarından birini paylaşacağım...Bildiğiniz üzere programcıların en büyük sıkıntılarından biri, kütüphaler ve onların yönetimidir. Bu ufak projelerde çok sıkıntılı bir durum gibi gözükmese de, proje büyüdükçe bu kütüphalelerin yönetimi de zorlaşmaktadır. İşte bu noktada, Java geliştiricileri bizi bu problemlerden soyutlamak için Maven'i geliştirmişlerdir. 

Maven Projesi nedir? ve bizi ne gibi sıkıntılardan kurtarır ?

Maven İbranice bir kelime olup, bilginin aküsü gibi bir anlam çağrıştırmaktadır. Tarihçesine bakıldığında, projenin başlangıcı  Jakarta Turbine Projesinin yapım süresini basitleştirmek ve hızlandırmak için olduğu görülmektedir. Yapılmak istenen amaç ise, proje inşasında standart bir yol belirleme, projelerin içeriğinin temiz bir şekilde  tanımının yapılması, proje bilgilerinin basit bir yolla yayınlanması ve çeşitli projeler üzerinde JAR paylaşılmasıdır.

Peki Maven'ın avantajları nelerdir ? 

Maven project object model(POM) xml dosyası kullanarak proje oluşturma imkanı sunmaktadır. Bu xml dosyası ne anlama gelmektedir? Anlamı maven kullandığınızda, projeyi hangi editörde oluşturduğunuzun bir manası kalmamakta, kısacası sizi, tıpkı javanın platform özgürlüğü gibi java editörlerinden soyutlamaktadır. Yani projenizi nerede oluşturduğunuzun bir önemi kalmamaktadır. İster Netbeans üzerinde, ister İntellij Idea ve isterseniz Eclipse üzerinde proje oluşturup, bu projeleri pom.xml sayesinde farklı editörlerde açabilirsiniz.Tabi Maven öncesini düşünürseniz bu tranfer işleminin ne kadar zor olacağını tahmin etmek hiç de güç değil...

Maven Nasıl kurulur, Sistem Gereksinimleri Nelerdir ve Kaynak Dosyaları nereden indirebiliriz ? 

Aşağıdaki linkten maven projesinin en son sürümünü kullanmış olduğunuz işletim sistemine göre indirebilirsiniz.


Maven için Sistem gereksinimleri ise,


JDKMaven 3.2 versiyonu için JDK 1.6 or üzeri, Maven 3.0/3.1
versiyonu için ise JDK 1.5 üzeri olan paketler tercih edilmelidir.
Memoryminimum bir gereklilik belirtilmemiştir.
DiskYaklaşık olarak Maven'in kurulumu için 10mb yeterli olacaktır.
Buna ek olarak sizin local Maven repository(yani yerel
Maven depolarınız) için Maven sizden bir disk alanı isteyecektir...
En azından 500mb bile bu kütüphaleri saklamak için
yeterli olacaktır.. Aslında tamamen sizin projenizin
büyüklüğüne bağlıdır.
Operating Systemminimum bir gereklilik belirtilmemiştir.


Kurulumu (Window İşletim Sistemi İçin),

1-) ilk olarak Maven'i kuracağımız yeri belirlememiz gerekiyor. Örneğin benim bilgisayarımda  C:\Program Files\Java\apache-maven-3.2.3 klasörünün altına indirmiş olduğum apache-maven-3.2.3-bin.zip dosyasını unzip yaptım...Aşağıdaki resimde daha detaylı anlaşılmaktadır.           


           

2-) Daha sonrasında Bilgisayarım--> Özellikler--> Gelişmiş Sistem Ayarları--> Çevresel Değişkenler dedikten sonra sistem değişkenleri bölümünden Yeni(new) butonuna basarak Maven için gerekli ayarlamaları yapıyoruz. Değişken ismine(Variable name): M2_HOME  Değişken Değeri(Variable Value): C:\Program Files\Java\apache-maven-3.2.3 dedikten sonra Ok tuşuna basarak Maven'i tanıtma işlemimizin ilk adımı bitiyor.  
                                                                                     
         

3-) İkinci aşamada ise yine sistem değişkenleri kısmında Path değişkenini Düzenle(Edit) diyerek değişken değeri(variable value) kısmına ;%M2_HOME%\bin ifadesini eklemek olacaktır. Bu işlemler Editörlerin Maven'i kolayca bulmasında ve Maven'in komut satırında çalışabilmesi için yardımcı olacaktır.         
                                    
         


4-) Bununla beraber kontrol etmemiz gereken hususlardan biriside sistem değişkenlerinde JAVA_HOME değişkeninin daha önceden oluşturulduğundan emin olmak gerekmektedir.. Bu değişkene karşılık gelecek değer JDK(Java development kid) nın bulunduğu dizin olmalıdır. 

Örn:  C:\Program Files\Java\jdk1.7.0_51 ...Daha sonrasında Path değişkenini Düzenle(Edit) diyerek değişken değeri(variable value) kısmına ;%JAVA_HOME%\bin; ifadesini eklemek olacaktır. Tabiki normal bir java geliştiricisi iseniz bu ayarlamaların önceden yapılmış olması gerekmektedir. Kısacası bu madde sadece kontrol amaçlıdır.

5-) Son kısımda ise Maven'in çalışıp çalışmadığını komut satırında görmek kalacaktır. Komut satırına mvn --version yazarak Maven'in doğru bir şekilde kurulup kurulmadığını anlayabiliriz.



  
Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation.  All rights reserved.

C:\Users\HasanCelik>mvn --version
Apache Maven 3.2.3 (893ca28a1da9d5f51ac03827af98bb730128f9f2; 2013-06-28 05:15:32+0300)
Maven home: C:\Program Files\Java\apache-maven-3.2.3
Java version: 1.7.0_25, vendor: Oracle Corporation
Java home: C:\Program Files\Java\jdk1.7.0_25\jre
Default locale: en_US, platform encoding: Cp1254
OS name: "windows 7", version: "6.1", arch: "amd64", family: "windows"
C:\Users\HasanCelik>


Kurulumu (Linux İşletim Sistemi İçin),


1-) Benzer işlemi bu sefer linux için yapıyoruz.. bu sefer apache-maven-3.2.3-bin.tar.gz olanı indirip, istediğimiz bir klasörün altına bu sıkıştırılmış dosyayı dışarı çıkarıyoruz.. İsterseniz /usr/local/apache-maven bu dizini tercih edebilirsiniz...

2-) Akabinde Terminal'i açarak (Linux için komut satırı) M2_HOME değişkenini ekleme işlemini yapıyoruz..Örneğin export M2_HOME=/usr/local/apache-maven/apache-maven-3.2.3

3-) Daha sonrasında M2 değişkeni oluşturup Maven'in bin klasörünü buraya bağlıyoruz.Örn: export M2=$M2_HOME/bin

Aslında bu aşama window içinde yapılabilirdi ama biz direk Path klasörüne  ;%JAVA_HOME%\bin; ekleyerek aradaki bu adımı kısalttık... Bu kısım kafanızı karıştırmasın.

4-) Bu aşamada ise  Path değişkenine M2 değişkenini ekliyoruz. Örn : export PATH=$M2:$PATH

5-) Son olarak Windows 'da olduğu gibi mavenin gerçekten doğru bir şekilde yüklenip yüklenmediğini kontrol ediyoruz. Örn: mvn --version




Kısacası Linux ve Window yüklü işletim sistemlerinde Maven'in kurulumu bu şekilde gerçekleşmektedir. Umarım bu makale sizin için yararlı olacaktır. 

Tekrar görüşmek dileğiyle...

Kaynak : http://maven.apache.org/download.cgi

6 yorum :

  1. Oldukça açıklayıcı ve faydalı bir paylaşım olmuş. Eline sağlık, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Gayet açık ve güzel anlatım elinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. bütün adımları tekrar tekrar yapmama rağmen bir türlü olmadı. Şu hatayı alıyorum.

    'mvn' is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,

    JAVA_HOME ve M2_HOME path ayarlarını düzgün yaptığınızdan emin olun. Hata buradan kaynaklı gözüküyor.

    Saygılar

    YanıtlaSil